25
- December
2017
Posted By : Γιάννης Διαβαδιανάκης
Αυτόνομη Θέρμανση Αερίου σε Διαμέρισμα – Τι κάνω

Πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, που θέλουν να αυτονομηθούν ενεργειακά, τοποθετώντας ανεξάρτητες μονάδες θέρμανσης, όπως ατομικούς λέβητες φυσικού αερίου, αλλά δεν γνωρίζουν την απαραίτητη διαδικασία και ανησυχούν για τις αντιδράσεις των υπόλοιπων συνιδιοκτητών. Πώς μπορώ λοιπόν να αποκτήσω αυτόνομη θέρμανση στο διαμέρισμα μου;

Τι ορίζει το νέο νομοσχέδιο

Σύμφωνα με τις πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές για την εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων θέρμανσης δεν απαιτείται πλέον η έγκριση της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας ούτε εξουσιοδότηση από άλλη αρχή. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να βάλετε φυσικό αέριο μόνο στο διαμέρισμά σας χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των συνιδιοκτητών σας.

Πώς γίνεται η αυτονόμηση με το φυσικό αέριο

Ατομικός λέβητας φυσικού αερίου

Αφού αποφασίσετε ότι θέλετε να βάλετε φυσικό αέριο στο διαμέρισμά σας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να κάνετε αίτηση για σύνδεση παροχής με το δίκτυο φυσικού αερίου. Μετά την έγκριση της αίτησης θα υπογράψετε μία σύμβαση και ύστερα θα τοποθετηθεί ένας μετρητής φυσικού αερίου που θα μετράει την κατανάλωση όπως γίνεται για παράδειγμα με τους μετρητές της ΕΥΔΑΠ και της ΔΕΗ.

Το τελικό στάδιο σχετίζεται με την εσωτερική εγκατάσταση φυσικού αερίου και την τοποθέτηση σωλήνωσης που θα ξεκινάει απ’τον μετρητή και θα καταλήγει στον ατομικό σας λέβητα. Ο ατομικός λέβητας φυσικού αερίου συνήθως τοποθετείται στο μπαλκόνι πάνω στο τοίχο, καταλαμβάνει λίγο χώρο, έχει ενσωματωμένο καυστήρα και χαρακτηρίζεται από αθόρυβη λειτουργία.

Γιατί να να μπω στη διαδικασία να βάλω φυσικό αέριο

Με το δικό σας λέβητα φυσικού αέριου θα καλύπτεται όλες τις θερμικές σας ανάγκες έχοντας την δυνατότητα να τον ”ανάβετε” ελεύθερα όποτε εσείς θέλετε πληρώνοντας μόνο όσο αέριο έχετε καταναλώσει όπως ακριβώς πληρώνετε τους λογαριασμούς ηλεκτρικού και νερού. Εκτός από το σημαντικό οικονομικό όφελος (40% εξοικονόμηση σε σχέση με το πετρέλαιο και 55% σε σχέση με το ρεύμα), με έναν ατομικό λέβητα φυσικού αερίου ευχαριστιέσαι ζεστό νερό χρήσης και θέρμανσης άμεσα χωρίς καθυστέρηση με το απλό άνοιγμα μιας βρύσης!

Διαβάστε: Γιατί Να Βάλετε Φυσικό Αέριο Στο Σπίτι Σας

Εν Τέλει

Κάθε ιδιοκτήτης διαμερίσματος που επιθυμεί μπορεί τελικά να αποκοπεί απ’την εγκατάσταση κεντρικής θέρμανση με λέβητα πετρελαίου και να αποκτήσει πλήρης αυτονομία με δικιά του ατομική μονάδα φυσικού αερίου χωρίς τη συγκατάθεση του 50% συν 1 ψήφων συνιδιοκτησίας της πολυκατοικίας. Εάν θέλετε οποιαδήποτε βοήθεια ή απλά έχετε κάποια απορία επικοινωνήστε μαζί μας ή γράψτε σχόλιο ακριβώς από κάτω.

Comments

 • Ωραία όλα αυτά αλλά σε περίπτωση που θέλει να βάλει φυσικο αέριο όλη η πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση τι γίντεαι?

  • Καλησπέρα Τάσο. Σε περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης θέλει κεντρική θέρμανση με φυσικό αέριο για όλη την πολυκατοικία χρειάζεται πρώτα το 50% συν 1 των ψήφων συνιδιοκτησίας της πολυκατοικίας. Μετά το επόμενο βήμα είναι η εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης με φυσικό αέριο πλέον.

 • Hi,
  I don’t speak Greek language so I have no clue what is site about. I would put some more picture on your web site and try to make background not pure white but some bright color close to white. If not all page at least top part. Keep on with good work.

 • Καλημέρα σας. Είμαι διαχειρίστρια σε μια πολυκατοικία με αυτόνομη θέρμανση πετρελαίου. Κάποιοι ιδιοκτήτες εξέφρασαν επιθυμία να βάλουν ατομικό φυσικό αέριο. Δεν πρέπει να υποβάλλουν μελέτη ότι αυτή η αλλαγή βελτιώνει την αποδοτικότητα των διαμερισμάτων τους σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΕΝΑΚ όπως λέει ο νόμος 4495/2017;

  • Καλημέρα Όλγα. Δεν μπορώ να απαντήσω στη συγκεκριμένη ερώτηση από την πλατφόρμα της ιστοσελίδα μας

   Στείλε μας μήνυμα στο jdiava@otenet.gr και θα χαρώ να σου απαντήσω.

   Φιλικά.
   – Γιάννης

  • Καλησπέρα είμαι ο Γιώργος. Θα βάλω στα τέλη του μήνα λέβητα φυσικού αερίου και έχω έναν ενδοιασμό. Να τον βάλω στο μλπαλκονι ή να τον βαλω στην ταράτσα;
   Σημειωτέων την λύση της ταράτσας μου την πρότεινε ο άνθρωπος που θα μου βάλει το λέβητα με σκοπό να μην κάνουμε εργασίες μέσα στο σπίτι.
   Είμαι στον δεύτερο όροφο σε τριώροφη πολυκατοικία(οροφοδιαμερισματα) και θα βάλουμε αυτόνομους λέβητες εγώ και ο κάτοικος του τρίτου ορόφου. Ο κάτοικος του τρίτου θα τον βάλει στην ταράτσα!!!

   • Καλησπέρα Γιώργο.
    Η θέση τοποθέτησης του λέβητα φυσικού αερίου είναι καθαρά δική σου επιλογή, ανάλογα τι προτιμάς.
    Εγώ έχω λέβητα αερίου στο μπαλκόνι μου και είμαι πολύ ικανοποιημένος. Προτιμώ στο μπαλκόνι τον λέβητα μου για να τον έχω εύκαιρο για τυχόν ρυθμίσεις. Επίσης έτσι λιγοστεύω τις θερμικές απώλειες σε σχέση με το να τοποθετούσα τον λέβητα στη ταράτσα.

    Αυτή όμως είναι η δική μου προτίμηση. Η κάθε επιλογή έχει τα υπέρ και τα κατά της.

    – Φιλικά,

 • Παναγιώτης Γεωργαντιδης

  June 10, 2019 at 4:29 am

  Καλησπέρα σαςενω σε πολυκατοικία…είμαστε τρία διαμέρισμα….έχουμε πετρέλαιο μπορώ να βρω ατομικό φυσικό αέριο χωριά παρέμβαση στο κεντρικό δίκτυο τον σωληνώσεων;
  Η αν χρειάζεται θα έχω μεγάλη φασαρία από σκόνες;
  Τι διαδικασία πρέπει να γίνει;

  • Καλησπέρα Παναγιώτη. Προκειμένου να γίνει η εγκατάσταση φυσικού αερίου, τα διαμερίσματα που επιθυμούν να αυτονομηθούν θα χρειαστεί να αποκοπούν από το κεντρικό δίκτυο των σωληνώσεων πετρελαίου. Εάν όμως π.χ. όλη η πολυκατοικία επιθυμεί φυσικό αέριο τότε δεν χρειάζεται η παραμικρή παρέμβαση στο δίκτυο των σωληνώσεων καθώς το μόνο που απαιτείται στην προκειμένη περίπτωση είναι μια αλλαγή καυστήρα ή/και λέβητα.
   Όσον αφορά τη φασαρία , είναι ελάχιστη.

 • Μετακόμισα στον 1ο όροφο πολυκατοικίας που έχει κεντρική θέρμανση με φυσικό αέριο.
  Φαίνεται όμως ότι από φέτος δεν θα έχει θέρμανση . Μπορω να εχω αυτονομια θεμανσης στο διαμερισμα μου μεσα απο το φυσικο αεριο της πολυκατοικίας ; θα γίνουν εσωτερικές εργασίες με σωληνώσεις και θα παραμείνουν και οι κεντρικές -παλαιοτερες; είναι εύκολη η διαδικασία ;

  • Καλημέρα Παναγιώτη. Σου ζητώ συγγνώμη για την καθυστέρηση.

   Δεν μπορείς να έχεις αυτονομία θέρμανσης από το φυσικό αέριο της πολυκατοικίας εκτός αν τοποθετήσεις δικό σου επίτοιχο λέβητα στο διαμέρισμα σου. Μια άλλη λύση είναι να συνεννοηθείς με τους ένοικους της πολυκατοικίας να χρησιμοποιείς μόνο εσύ το φυσικό αέριο της πολυκατοικίας και να το πληρώνεις μόνος σου.

Leave a Reply